Tilmeld Nyhedsbrev

Kildedal By skaber Grobund for aktiviteter og oplevelser

Børn på påskeæg-jagt, nysgerrige lokale og kunstinteresserede fra nær og fjern lagde 1. april vejen forbi Kildedal Station. Her havde vi i Kildedal By-sekretariatet  inviteret på taler, varm suppe, æggemaling og æggejagt i forbindelse med Oskar Kolianders nyeste kunstværk, det skulpturelle og multifunktionelle mødested Grobund.

”Kildedal By vil bruge kunsten til at inddrage og skabe nye forbindelser med en stærk fundering i bæredygtighed. Det er min inspiration til Grobund; at det kan blive et mødested for alle nysgerrige, hvor byens liv spirer frem med naturen, ikke på bekostning af den,” fortæller Oskar Koliander.
”Idéen opstod faktisk, da jeg så en fuglerede ved stationen. Værket skulle med sin opsigtsvækkende og skinnende krone af cirka en kilometer aluminiumrør være en rede, hvor den nye by begynder. Og som en rede i naturen skulle den kunne indgå i en cyklus. Derfor kan alle dele bruges igen, når værket en dag tages ned eller sættes op et andet sted,” siger han.

Udover at være et kunstværk i sin egen ret, er Grobund udset som den kommende bys nye informationspunkt, udsigtsplatform og mødested.  Det fortæller Siv Raun Andersen, der er vicedirektør og by- og bæredygtighedschef i Kildedal P/S, selskabet der udvikler den nye by.

”Oskar Koliander har skabt Grobund med udgangspunkt i Kildedals natur og med et virkelig skarpt blik for den opgave, vi står over for i Kildedal By. Vi bygger en by helt fra bunden over det næste årti, og dermed skal vi lægge kimen til de nye fællesskaber som noget af det første, allerede inden de første byggerier går i gang.”

”Grobund bliver en stærk fælles base for de kunstnere og lokale aktører som sammen med os inviterer alle til at blive en del af den nye Kildedal By. Vi er stolte over Grobund og håber, at mange vil nyde kunstværket fra toget eller cyklen og ikke mindst stoppe op og være med i de forskellige aktiviteter og samtaler, vi nu inviterer til i løbet af 2024,” siger Siv Raun Andersen.

 

Aktivitetsprogram giver nyt liv til området

En række vandringer, cykelture, workshops og kunstaktiviteter vil året igennem invitere publikum til at opleve området og bidrage til fortællingerne om det. Det kan være gennem dokumentationen af områdets natur og dens lyde, ved at afprøve nye materialer og i arbejdet med en ny madskovhave.

Dermed begynder et nyt liv også på området ved Kildedal Station, der indtil nu har været lidt afsondret. Det fortalte Hella Hardø Tiedemann, da hun som formand for Klima og Miljø-udvalget i Ballerup Kommune holdt tale til indvielsen.

”Nu kan vi flytte blikket. Hvor graffitien i området er en demonstration af afsondrethed, er Oskar Koliander værk en demonstration af tilstedeværelse: Det er her, vi nu skal samles. Ikke ved graffitivæggen efter mørkets frembrud. Det er Grobund, der nu skal fange togpassagerernes og bilisternes opmærksomhed på, at noget nyt er på vej. Det er Grobund, der med en række aktiviteter inviterer til handling, og det er Grobund, der fortæller os om byens bæredygtige ambitioner. Det glæder jeg mig til at være en del af,” sagde hun.

 

Grobund for nye oplevelser

Grobund er et midlertidigt værk, hvor en udsigtsplatform balancerer som en rede på en base af to skibscontainere og solidt jysk egetræ. Værket kan holde til at blive demonteret og sat op andre steder i Kildedal By i takt med, at byen udvikler sig.

Foran kunstværket ligger et prøvefelt, hvor man kan se nogle af de nye og genanvendte belægninger som afprøves til den nye by og en pullert og en bænk, som den nye by bliver indrettet med.

 

I Kildedal By afsætter alle, der bygger, en procentdel af byggesummen til Kildedals Kunstpulje. Det sikrer, at kunsten er med helt fra starten i alle byggeprojekter og vil resultere i et eller flere unikke værker i det offentlige rum i forbindelse med alle byggeprojekter. Det gælder både, når Kildedal P/S anlægger offentlige anlæg, når Ballerup Kommune bygger institutioner, og når investorer opfører erhvervs- og boligbyggeri.

Aktivitetsprogrammet for 2024 kan ses på kildedalby.dk/aktiviteter

Kildedal By er Ballerup Kommunes nyeste byområde. Byen bliver bygget over de næste 10-15 år med 2.000 boliger og 5.000 arbejdspladser ved Kildedal Station.

Oskar Koliander fortæller om sine tanker med Grobund.