Der har været mudder, røde kinder og masser af oplevelser med hjem fra skole i det seneste halve år, hvor elever fra 3. og 4. klasse på Østerhøj Skole i Måløv har knoklet med to små cirkelformede skovlandbrug.
Som første led i en egentlig madskov ligger ’skovcirklerne’ fredeligt på Kildedal Bys arealer bag et stort krat ud til Måløv Byvej. Her har eleverne i selskab med en kunstner og en skovlandbruger arbejdet med biodiversiteten i projektet og hvordan, man driver sin have på naturens principper. Til stor begejstring for såvel elever som medarbejdere på Østerhøj Skole, fortæller afdelingsleder Anne Weyen Hvass.
”Læringsforløbet med skovcirklerne og Kildedal Bys andet skoleforløb med at skabe planteportrætter rammer begge rent ind i vores fokus på at være en ’SMUK’ skole: En skabende, musisk og kreativ skole, hvor de indtryk, eleverne får, kommer til udtryk og sætter aftryk. Både hos dem selv og som gruppe. De oplever at være en del af noget større og medskabere af noget, som også får betydning for fremtidige generationer. Det tror vi på gør noget positivt for den enkelte og understøtter elevernes dannelse og erfaringer med æstetiske læreprocesser,” siger hun.
Byens eget spisekammer
Den spiselige skov bliver anlagt for at øge naturværdierne på arealerne vest for området, hvor Kildedal By skal ligge, så byens brugere og beboere kan sanke frugt og grønt.
Med støtte fra Børnekunstpuljen i Ballerup Kommune har arbejdet med en madskov også kunnet udvikle sig til et læringsforløb, hvor eleverne har sanket og spist planter, forbedret jorden, formgivet de to skovcirkler og bygget bænke og andet udstyr, der skal bruges i haverne.
Dermed lærer eleverne både kunstnerisk forståelse, naturforståelse, bæredygtig adfærd og bliver klogere på biodiversitet, fortæller Gunild Slipsager, billedkunstlærer på Østerhøj Skole i Måløv.
”Vores mål med forløbet har været at gøre bæredygtig madproduktion og naturens sammenhænge vedkommende for eleverne. Skovcirklerne viser os helt håndgribeligt, hvordan naturen forbereder sig til de forskellige årstider og samler kræfter til den næste sæson. Samtidig bruger vi så kunsten til at tale om, hvordan formgivning, materialevalg og æstetik er med til at give skovcirklerne den identitet, eleverne drømmer om,” fortæller Gunild Slipsager.
Sat sammen for at skabe kunst
At elevernes skovlandbrug er cirkelrunde, er billedhugger Karin Lorentzen og skovdyrker Josipa Bicanics fortjeneste.
I Arealudviklingsselskabet Kildedal PS, der bygger den nye by, foreslog vi kunstneren og skovbrugeren at arbejde sammen om at udvikle den nye madskov. De satte sig for at undersøge, hvordan genopbyggende dyrkningsmetoder sammen med naturen og kunsten kan skabe nye grønne fællesskaber og forståelser. Og i det samspil opstod ideen om at udvikle de små skovcirkler som huler for børnene, hvor de bliver undervist i den visionære syntropiske dyrkningsform, fortæller billedhugger Karin Lorentzen.
”Det handler om at vise dem det samspil, der er i planternes indbyrdes forhold. Så det første, vi gjorde sammen med eleverne, var at samle en masse plantemateriale. Tidslerne stod tæt og højt på den tidligere mark, og eleverne gik godt til den. Plantematerialet har børnene så omhyggeligt stakket i de store cirkler, der nu danner klasseværelse, samtidig med at skovcirklerne danner grobund for den nye skov,” siger hun.
Efterfølgende har eleverne i sløjdlokalet med gammelt håndværk kreeret smukke bænke af et birketræ, der har samme runde form.
Mere skov på vej
Det er ikke kun skoleelever, der har glæde af at opleve perspektiverne ved at plante skov i Kildedal.
Den 3. november 2024 havde mere end 60 mennesker tilmeldt sig den fælles plantedag i Skovcirklen. Opgaven lød på at plante et spiseligt læhegn, der i en slangeform beskytter og fremme væksten i skovcirklerne. Det fortæller skovlandbruger Josipa Bicanic.
På plantedagen holdt hun en workshop om, hvordan du selv driver din have ud fra syntropiske og regenerative principper. En madskov er nemlig anlagt efter naturens egne dyrkningsprincipper, hvor gødning og lugning efter en håndfuld år vil være overflødigt, til stor fordel for biodiversitet og for de kommende generationer og kloden i det hele taget.
”Det er en enorm transformation, man kan opleve – også hjemme i sin egen have – hvis man tager naturens principper i brug, når man dyrker sin have. Så arbejder man med naturen, i stedet for at luge og gøde i et væk. Natur og dyrkning er to sider af samme sag – ikke modsætninger, som vi ofte ser dem som, ” siger Josipa Bicanic.
Til arrangementet den 3. november bød kokken Eline Lange på varm mad over bålet med en forsmag på de regenerativt dyrkede grøntsager, der vil kunne dyrkes i madskoven. Fra Kildedal PS’ side fortalte vi om arbejdet med at øge områdets naturkvalitet og om udviklingen af den nye by i Kildedal. Her er Skovcirklerne første led i den planlagte madskov, som vi i Kildedal By sætter i gang som et af det første trin i udviklingen af den nye by. Madskoven bliver det oplagte udflugtsmål for såvel beboere som besøgende til den nye by og er samtidig et vigtigt led i at øge naturkvaliteten på de tidligere marker i Kildedal-området.